Παγκόσμιες θερμοκρασίες από το 1880 μέχρι σήμερα

1880-89
1940-49

2000-09

Επιστήμονες από το ινστιτούτο Goddard της ΝΑΣΑ για διαστημικές μελέτες συνέθεσαν ένα slide show στο σάιτ του Earth Observatory το οποίο δείχνει την πρόοδο στην γενική θέρμανση της Γης ανά δεκαετία πηγαίνοντας πίσω στο 1880. Για να δείτε όλες τις δεκαετίες κάντε κλικ εδώ. Ξεκάθαρα η θέρμανση είναι εμφανής στα βόρεια, υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Η παγκόσμια θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 0.8 βαθμούς κελσίου από το 1880. Τα δύο τρίτα αυτής της θέρμανσης έλαβαν χώρα μετά το 1975 σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, ένας βαθμός παγκόσμιας αλλαγής είναι σημαντικός καθώς χρειάζεται ένα τεράστιο ποσό θέρμανσης για να ζεσταθούν οι ωκεανοί, η ατμόσφαιρα και η ξηρά. Στο παρελθόν, ένας με δύο βαθμοί πτώσης «έριξαν» τη Γη στην μικρή εποχή των παγετώνων. Μια πτώση πέντε βαθμών ήταν αρκετή για να θάψει ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής σε μια μάζα πάγου, 20000 χρόνια πριν.

Γενικά , η θέρμανση είναι μεγαλύτερη στη ξηρά απ’ ότι στους ωκεανούς διότι το νερό απορροφά και απελευθερώνει θερμότητα πιο αργά.
Το διάστημα ανάμεσα στο 1940 και 1970 ίσως εξηγείται από τη φυσική μεταβλητότητα και πιθανά τις επιδράσεις ψύξης των αερολυμάτων που παράχθηκαν από την απότομη οικονομική ανάπτυξη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το ινστιτούτο Goddard χρησιμοποιεί κοινοποιημένα δεδομένα από 6,300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, από παρατηρήσεις πλοίων και δορυφόρων για την θερμοκρασία επιφάνειας των θαλασσών, και μετρήσεις σε ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s