Η πρόκληση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή: Στρογγυλή τράπεζα πριν από την επίσημη διάσκεψη (COP21)

Στόχος της επικείμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP21) είναι μια δεσμευτική συμφωνία των κρατών που παίρνουν μέρος, για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί επί του κλίματος επισημαίνουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 40-70% μέχρι το 2050 ενώ πρέπει να καταστούν μηδενικές μέχρι το 2100. Τo COP21 θα πραγματοποιηθεί στο Le Bourget της Γαλλίας από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου, 2015. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να φτάσουν τους 40.000.

Βίντεο που εξηγεί την αλλαγή του κλίματος και κάθε σενάριο ανάλογα με τις αποφάσεις του COP

Μια στρογγυλή τράπεζα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 5 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από πολιτικούς και από διεθνούς κύρους επιστήμονες και έδωσαν τη θέση τους σε μια συζήτηση με το κοινό. Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, με την εναρκτήρια ομιλία του μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στο COP21 ενώ μίλησε και για το ρόλο της Γαλλίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε πως το κόστος για την Ελλάδα σε περίπτωση μη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ανέρχεται στα 700 δις ευρώ σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Μιχάλης Σκούλλος (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό – Μεσόγειος και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη) μίλησε και αυτός για την αναγκαιότητα δράσης και έκλεισε τον κύκλο των εναρκτήριων ομιλιών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος τόνισε τη συμβολή του σχεδίου του Ολάντ και της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των αλλαγής του κλίματος. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος μίλησε για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις των κρατών, τα λεγόμενα INDC (Intended Nationally Determined Contributions) και τόνισε τη σημασία καθιέρωσης ενός προγράμματος το οποίο θα λειτουργήσει σα γέφυρα για το φιλόδοξο τελικό στόχο μείωσης των εκπομπών.

DSC_0401 (2) DSC_0406DSC_0408 (2)

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Ξεπαπαδέας περιέγραψε την ακριβή κατάσταση αναφορικά με τους γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα που έχουν εκλυθεί. Συγκεκριμένα συνολικά 1000 γιγατόνοι εκπομπών ισοδυναμούν με θέρμανση 2 βαθμών Κελσίου και μέχρι σήμερα έχουν εκλυθεί 400 γιγατόνοι.

 

Μια αναλυτική παρουσίαση επιστημονικών στοιχείων έγινε από τους παρακάτω γνωστούς επιστήμονες:
Dominique Raynaud, Ομότιμος Διευθυντής ερευνών, Εθνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας – CNRS, μέλος του IPCC, Εργαστήριο Παγετωνολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος, στην Grenoble της Γαλλίας, μέλος ΕΜΕΚΑ
Vincent-Henri Peuch, Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus, Μηχανικός έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων

 

DSC_0414 (2)

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των ομιλιών

Συγχαρητήρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών για την εξαιρετική διοργάνωση.

climatechange.edu.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s