Η κλιματική αλλαγή από το μαύρο άνθρακα εξαρτάται από το ύψος του

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι τα αερολύματα του μαύρου άνθρακα συνεισφέρουν στην παγκόσμια θέρμανση. Αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια άνθρακα πιστεύεται ότι αποτελούν τους μεγαλύτερους ανθρώπινα-προκαλούμενες παράγοντες στην παγκόσμια θέρμανση επειδή απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία και ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα. Μια νέα έρευνα ποσοτικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο η επίδραση του μαύρου άνθρακα στο κλίμα εξαρτάται από το ύψος του στην ατμόσφαιρα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε online στο περιοδικό Climate Dynamics, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ο μαύρος άνθρακας εκλύεται από τις μηχανές diesel και την καύση των ξύλων, ανάμεσα σε άλλες πηγές. Στην ατμόσφαιρα, δρα σαν ένα απορροφητικό αερόλυμα- ένα σωματίδιο που απορροφά της θερμαινόμενες ηλιακές ακτίνες (άλλοι τύποι αερολυμάτων αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα, παρέχοντας μια επίδραση ψύξης).

Η κλιματική επίδραση του μαύρου άνθρακα είναι δύσκολη στην ποσοτικοποίηση καθώς αυτά τα σωματίδια ζεσταίνουν τον αέρα γύρω τους, επηρεάζοντας τα σύννεφα ακόμη και πριν ξεκινήσουν να ζεσταίνουν την ξηρά και την επιφάνεια των ωκεανών.

«Ο μαύρος άνθρακας χαμηλότερα της ατμόσφαιρας είναι περισσότερο αποτελεσματικός στην θέρμανση της επιφάνειας, αν και τα σωματίδια μαύρου άνθρακα σε υψηλότερα ύψη απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία», αναφέρει ο Ban-Weiss από το εργαστήριο Lawrence Berkeley. Συνέχισε: « Με την ανάλυση ακαριαίων αλλαγών στην απορρόφηση της ακτινοβολίας από τον μαύρο άνθρακα δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τις αλλαγές στις θερμοκρασίες επιφάνειας. Αν θέλουμε ένα συνεπές πλαίσιο εργασίας για την πρόβλεψη αλλαγών στη θερμοκρασία επιφάνειας του αέρα από τον μαύρο άνθρακα, χρειάζεται να υπολογίσουμε για απότομες ατμοσφαιρικές αποκρίσεις σε πράγματα όπως τα σύννεφα».

Journal Reference:
George A. Ban-Weiss, Long Cao, G. Bala and Ken Caldeira. Dependence of climate forcing and response on the altitude of black carbon aerosols. Climate Dynamics, April 2011 DOI: 10.1007/s00382-011-1052-y

Κείμενο Μεταφρασμένο-Προσαρμοσμένο από:
Carnegie Institution (2011, April 14). Climate change from black carbon depends on altitude. ScienceDaily. Retrieved April 15, 2011, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2011/04/110414104215.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

One Comment Add yours

  1. Anonymous says:

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Η ΠΙΟ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣΆρθρο του Σταύρου Αλεξανδρή, Λέκτορα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.inlaw.gr/content.aspx?id=44

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s