Ιστορικοί του μέλλοντος: Τι θα αναρωτιούνταν αν μελετούσαν τον σημερινό μας κόσμο;

Ένα νέο βιβλίο της Naomi Oreskes, καθηγήτριας ιστορίας της επιστήμης στο Harvard, με τίτλο «Η κατάρρευση του Δυτικού Πολιτισμού: Μια ματιά από το μέλλον», δείχνει πως ένας Κινέζος υπότροφος στο 2393 αναλύει την αργή δράση και εν τέλει διαμάχη των δημοκρατιών του 21ου αιώνα στην αποτυχία αντιμετώπισης μιας γρήγορα εξελισσόμενης περιβαλλοντικής πρόκλησης, της κλιματικής αλλαγής. Το βιβλίο συνυπογράφεται από τον ιστορικό  Eric Conway.

«Το βιβλίο ξεκινάει από μια πραγματική κατάσταση, και έπειτα φαντάζεται πως αυτή ξεδιπλώνεται», εξηγεί η συγγραφέας στην Guardian. Στο τέλος του βιβλίου περιγράφεται η βύθιση της Ολλανδίας και του Μπαγκλαντές, η έξοδος του πληθυσμού από την Αυστραλία και την Αφρική, και την εξαφάνιση πολλών από τις φωτιές, τις πλημμύρες, τους πολέμους και τις πανδημίες. «Μια δεύτερη σκοτεινή εποχή έχει επέλθει στο Δυτικό πολιτισμό, στον οποίο η άρνηση και η αυταπάτη, που είναι ριζωμένες στην ιδεολογία των ελεύθερων αγορών, οδήγησε τα πιο ισχυρά κράτη σε τραγικές καταστάσεις». «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κοιτάξει το σήμερα και θα ρωτήσει: τι συνέβη; γιατί δεν έδρασαν σύμφωνα με αυτά που ήξεραν»

Όπως εξηγεί η συγγραφέας: «Οι επιστήμονες συνεχώς συζητούν για την κλιματική αλλαγή σε μελλοντικό πλαίσιο και το κάνουν αυτό για 30 χρόνια. Αλλά κάποια από τα πράγματα για τα οποία συζητούσαν τη δεκαετία του ’70 συμβαίνουν τώρα. Πρέπει να υπάρχει μια στιγμή που κάποιος να πει, ναι, οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί και αυτό είναι ένα στατιστικά σημαντικό σημάδι. Ίσως όχι με πιθανότητα 95%, ίσως 90%, αλλά αυτό είναι υπεραρκετό».

Το βιβλίο είναι αυτό

Πηγή: Guardian

Featured Image: Περικοπή από Wikimedia commons

climatechange.edu.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s