Οι εντυπωσιακοί κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται με εξαφάνιση

[box type=”info”] Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι δομές που σχηματίζονται από το ανθρακικό ασβέστιο που εκκρίνεται από τα κοράλλια. Μέσα στους ιστούς των κοραλλιών ζουν οι ζωοξανθέλες, φωτοσυνθετικές άλγες. Οι άλγες και τα κοράλλια αναπτύσσουν έτσι μια συνεργατική σχέση.

Το κοράλλι παρέχει στις ζωοξανθέλες υλικά για τη φωτοσύνθεση και ένα προστατευμένο περιβάλλον, ενώ η άλγη παράγει οξυγόνο και βοηθά τα κοράλλια να διώξουν τα απόβλητα. Οι ζωοξανθέλες είναι υπεύθυνες και για το χαρακτηριστικό, πετρώδες χρώμα των κοραλλιών. Σε περίπτωση που τα κοράλλια υπόκεινται σε στρες , τα κύτταρα της άλγης αποβάλλονται και το χρώμα των κοραλλιών μετατρέπεται σε άσπρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη «λεύκανση» τους. Παρατεταμένο στρες και λεύκανση οδηγεί στο θάνατο τους και κατ’ επέκταση των κοραλλιογενών υφάλων.

Ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η οξέωση των ωκεανών επιβαρύνει περισσότερο την ήδη ευάλωτη κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων. Με το pH να έχει μειωθεί από 8.179 στα 8.069, με έναν ωκεανό δηλαδή 30% πιο όξινο τώρα σε σχέση με το 1751, τα κοράλλια δεν μπορούν να απορροφήσουν το ανθρακικό ασβέστιο και έτσι δεν μπορούν να διατηρήσουν τους σκελετούς τους και συνεπώς τους κοραλλιογενείς υφάλους.[/box]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s