Ποιες είναι οι πιθανότητες η θέρμανση της Βιομηχανικής εποχής να οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου, στο περιοδικό Climate Dynamics, προσεγγίζει την αιτιολογία της παγκόσμιας θέρμανσης με έναν διαφορετικό τρόπο. Η ερώτηση που τίθεται στη μελέτη είναι το αν οι αυξημένες θερμοκρασίες είναι προϊόν φυσικών διακυμάνσεων του κλίματος.

Ο Καθηγητής του πανεπιστημίου Mc Gill, Shaun Lovejoy διερευνά την ερώτηση αυτή εξετάζοντας ιστορικά δεδομένα και δεν ακολουθεί την πεπατημένη, χρησιμοποιώντας πολύπλοκα μοντέλα για τις επιδράσεις των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Το συμπέρασμα στο οποίο φτάνει είναι ξεκάθαρο: με πιθανότητες που αγγίζουν το 99% και φτάνουν εώς το 99.9%, η υπόθεση της φυσικής θέρμανσης αποκλείεται.

Η διαδικασία που ακολούθησε ο Lovejoy για να εκτιμήσει τη φυσική μεταβλητότητα πριν την ανθρώπινη παρέμβαση αφορά τη χρήση των λεγόμενων «multi-proxy κλιματικών ανακατασκευών», καθώς και αναλυτικές τεχνικές μη-γραμμικής γεωφυσικής. Όπως εξηγεί: «Είχαμε μια διακύμανση στη μέση θερμοκρασία που ήταν τεράστια από το 1880 και μετά – και άγγιζε τους 0.9 βαθμούς Κελσίου».

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες να προκλήθηκε αυτό από φυσικές διακυμάνσεις είναι ένα τις εκατό και πιθανόν λιγότερο από ένα τις χιλίοις.

Η δημοσίευση είναι η εξής: “Scaling fluctuation analysis and statistical hypothesis testing of anthropogenic warming”, S. Lovejoy, Climate Change, published online April 6, 2014. http://link.springer.com/search?query=10.1007%2Fs00382-014-2128-2

Εδώ μπορείτε να δείτε το pdf της δημοσίευσης: http://www.physics.mcgill.ca/~gang/eprints/eprintLovejoy/neweprint/Anthro.climate.dynamics.13.3.14.pdf

Στο Eurekalert μπορείτε να δείτε την έκθεση τύπου.

climatechange.edu.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s