Μεγάλες πλαστικές “σακούλες” για τη μελέτη της οξέωσης των ωκεανών

mesocosmsMesocosms are used in unique study on ocean acidification in the Gullmar Fjord in Sweden. (Credit: Gertje König)

Για τη μελέτη των επιδράσεων της οξέωσης των ωκεανών, δέκα τεράστια πλαστικά δοχεία που ονομάζονται μεσόκοσμοι (mesocosms) τοποθετήθηκαν στο Gullmar Fjord στη Σουηδία. Το πλάνο είναι μοναδικό: μεσοκόσμοι τέτοιου μεγέθους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για τόσο μακρά χρονική περίοδο. Το πείραμα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου ερευνητικού προγράμματος στο οποίο απασχολούνται ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο μακροχρόνιο πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και αφορά την επίδραση της αλλαγής του κλίματος στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Μια ομάδα εξήντα διεθνών ερευνητών βρίσκονται για πέντε μήνες τώρα στο πανεπιστήμιο του Gothenburg.

Οι μεσόκοσμοι (mesocosms) έχουν τοποθετηθεί μέσα στο φιόρδ με τη βοήθεια δυτών. Κάθε μεσοκόσμος θα περικλείει 55.000 λίτρα θαλασσινού νερού και θα περιέχει οργανισμούς, από τα κρύα νερά του Gullmar Fjord.

Το διοξείδιο του άνθρακα προστίθεται στους μισούς μεσοκόσμους και οι ερευνητές πρόκειται να παρατηρήσουν την επίδραση διαφορετικών επιπέδων οξύτητας στα θαλάσσια φυτά και το ζωοπλαγκτόν με τον έλεγχο των οργανισμών καθώς και της χημείας του νερού, καθημερινά. Επίσης, πρόκειται να προσθέσουν λάρβες ρέγγας και βακαλάου για να δουν με ποιο τρόπο αναπτύσσονται σε αυτές τις συνθήκες.

Παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει σε μικρότερη όμως κλίμακα σε πολικά και άλλα περιβάλλοντα. Παρόλα αυτά, μεσοκόσμοι αυτού του μεγέθους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για τόσο μεγάλη χρονική κλίμακα. Το πρόγραμμα BIOACID συντονίζεται από τον Ulf Riebesell, Καθηγητή Βιολογικής Ωκεανογραφίας του GEOMAR Helmholtz Κέντρου για ωκεάνιες έρευνες στο Kiel της Γερμανίας.

Κείμενο Μεταφρασμένο-Προσαρμοσμένο από:

University of Gothenburg (2013, March 13). Large plastic bags in unique experiment to study ocean acidification. ScienceDaily. Retrieved March 13, 2013, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2013/03/130313095542.htm

Εικόνα από ScienceDaily

climatechange.edu.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s