Οξέωση των ωκεανών: Σύνδεση με αποτυχία παραγωγής της λάρβας στρειδιών

Ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Oregon έχουν συνδέσει με έναν πολύ ευκρινή τρόπο την αύξηση στην οξέωση των ωκεανών με την κατάρρευση της παραγωγής σπέρματος στα στρείδια, σε ένα εμπορικό εκκολαπτήριο στρειδιών στο Oregon, όπου η ανάπτυξη των λαρβών έχει μειωθεί σε ένα επίπεδο το οποίο θεωρείται από τους ιδιοκτήτες ως «μη βιώσιμο».

Σε μια από τις μελέτες τους οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο θαλασσινό νερό κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να έχει διαβρωτικές ιδιότητες, εμπόδισε τις λάρβες των στρειδιών να αναπτύξουν τα κελύφη τους και να αναπτυχθούν σε τέτοιο βαθμό που θα τα καταστήσει εμπορικά βιώσιμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Limnology and Oceanography.

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες φορές που έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο η οξέωση των ωκεανών επηρεάζει την ανάπτυξη της λάρβας του στρειδιού σε ένα σημαντικό στάδιο ζωής», εξηγεί ο Burke Hales, χημικός ωκεανογράφος.

Οι ιδιοκτήτες του εκκολαπτηρίου οστρακοειδών Whiskey Creek στον κόλπο Netarts του Oregon άρχισαν να βιώνουν μια μείωση στην παραγωγή σπέρματος από τα στρείδια αρκετά χρόνια πριν, και κοίταξαν τις πιθανές αιτίες που περιλαμβάνουν το χαμηλό οξυγόνο και τα παθογόνα βακτήρια. Ο Alan Barton, που εργάζεται στο εκκολαπτήριο και είναι ένας από τους συντελεστές της έρευνας, ήταν ικανός να αποκλείσει αυτές τις πιθανές αιτίες και να εστιάσει στην οξέωση. Ο Barton έστειλε δείγματα στο OSU (Oregon State University) και το εργαστήριο θαλασσίου περιβάλλοντος του Ειρηνικού ωκεανού που ανήκει στο NOOA για ανάλυση.

Η επακόλουθη έρευνα συνέδεσε τις αποτυχίες παραγωγής με τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο νερό στο οποίο οι λάρβες των στρειδιών παράγονται και περνούν τις πρώτες 24 ώρες της ζωής τους, το σημαντικό αυτό χρονικό διάστημα στο οποίο αναπτύσσονται από γονιμοποιημένα αυγά σε λάρβα με ικανότητα κολύμβησης και χτίζουν τα πρωταρχικά κελύφη τους.

«Το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης για τα στρείδια είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανθρακική χημεία του νερού», εξηγεί ο George Waldbusser, βενθικός οικολόγος στο OSU.

«Καθώς το νερό γίνεται ολοένα και πιο όξινο, επηρεάζει το σχηματισμό του ανθρακικού ασβεστίου, από το οποίο αποτελείται το υλικό του κελύφους. Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται, η σταθερότητα αυτής της ουσίας μειώνεται και τελικά οδηγεί στην μειωμένη ανάπτυξη ή θνησιμότητα»

Η εμπορική παραγωγή στρειδιών στη Δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής έχει τζίρο 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, και παράγει οικονομική δραστηριότητα 273 εκατομμυρίων δολαρίων. Η βιομηχανία αυτή έχει εξαρτηθεί από τη δεκαετία του 1970 στα εκκολαπτήρια για μια σταθερή παροχή λαρβών στους καλλιεργητές. Από το 2007 εώς το 2010, σημαντικά εκκολαπτήρια που προμηθεύουν με «σπόρο» καλλιεργητές στρειδιών της δυτικής ακτής έχουν έρθει αντιμέτωπα με συνεχιζόμενες αποτυχίες παραγωγής.

Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:
Oregon State University (2012, April 11). Ocean acidification linked to larval oyster failure. ScienceDaily. Retrieved April 12, 2012, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2012/04/120411132219.htm

Journal Reference:
Alan Barton, Burke Hales, George G. Waldbusser, Chris Langdon, Richard A. Feely. The Pacific oyster, Crassostrea gigas, shows negative correlation to naturally elevated carbon dioxide levels: Implications for near-term ocean acidification effects. Limnology and Oceanography, 2012; 57 (3): 698 DOI: 10.4319/lo.2012.57.3.0698

Image: Oyster larvae. A screen covered with oyster larvae, taken in 2007 at the Whiskey Creek Shellfish Hatchery near Netarts Bay, Ore. A 2012 study has found that Increasingly acidic ocean water is preventing larvae from developing shells. (Credit: Lynn Ketchum, Oregon State University)

climatechange.edu.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s