Σαύρες: Γίνονται πιο έξυπνες λόγω της θέρμανσης;

Sauria

Όταν η θέρμανση είναι παρούσα, μερικά είδη σαυρών γίνονται πιο έξυπνα, δείχνει μια νέα έρευνα. Αυτές οι σαύρες μαθαίνουν καλύτερα που να βρουν τις καλύτερες «κρυψώνες», ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να τις βοηθήσει να επιβιώσουν όταν καταδιώκονται από θηρευτές.

Αυτή η ικανότητα θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη καθώς η Γη ζεσταίνεται. Ίσως, η αύξηση αυτή της «ευφυΐας» θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσαρμογή τους απέναντι στην αλλαγή του κλίματος, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η κλιματική αλλαγή προκαλεί την απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος. Αν οι πιο ζεστές θερμοκρασίες τις καθιστούν περισσότερο ικανές να αποδώσουν σε συγκεκριμένα εγχειρήματα, θα είναι και περισσότερο ικανές να επιβιώσουν κατά της διάρκεια αυτών των μεταβαλλόμενων συνθηκών», εξηγεί ο ερευνητής Joshua Amiel του πανεπιστημίου του Σύδνευ στο Livescience. «Ίσως τις κάνει να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στο περιβάλλον τους καθώς αυτό αλλάζει».

«Οι σαύρες δεν είναι τόσο απλοϊκές όσο νομίζουμε ότι είναι. Για την ακρίβεια υπόκεινται σε τεστ ευφυΐας όπως τα θηλαστικά και πτηνά», «Μπορεί να μην είναι τόσο έξυπνα και προσαρμόσιμα όπως τα πτηνά, αλλά υπάρχει σίγουρα μια ποικιλία στην ικανότητα μάθησης που αξίζει κανείς να κοιτάξει».

Οι επιστήμονες τώρα εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο αυτή η αύξηση στη θέρμανση βοηθά την εγκεφαλική ανάπτυξη της σαύρας.

Η κλιματική αλλαγή πιθανά δε θα οδηγήσει σε μια σαύρα με σουπερ-εγκέφαλο. Έχουν ένα ανώτατο ώριο, πέρα από το οποίο η ζέστη προκαλεί τη σωματική τους ανάπτυξη και προκαλεί θνησιμότητα, γύρω από τους 40 βαθμούς κελσίου, εξηγούν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 11/01/2012 στο περιοδικό Biology Letters.

Για περισσότερα σχετικά με το πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές δείτε εδώ όπου και βρίσκεται η πηγή για τη μετάφραση και προσαρμογή του παρόντος κειμένου.

©climatechange.edu.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s