Η οξέωση των ωκεανών πολύ πιθανά θα μειώσει την ποικιλότητα και την αντοχή στα οικοσυστήματα κοραλλιογενών υφάλων


Μια νέα μελέτη από τη σχολή θαλασσίων και ατμοσφαιρικών επιστημών του πανεπιστημίου του Miami, το ινστιτούτο θαλασσίων επιστημών της Αυστραλίας και το ινστιτούτο Max Planck για τη θαλάσσια μικροβιολογία στη Γερμανία, έφτασε στο συμπέρασμα ότι η οξέωση των ωκεανών παράλληλα με τις αυξημένες ωκεάνιες θερμοκρασίες, πολύ πιθανά θα μειώσει δραματικά την ποικιλότητα και την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων κοραλλιογενών υφάλων κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τρια φυσικά αποθέματα ηφαιστειακού CO2 στην Παπούα, Νέα Γουϊνέα για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η οξέωση των ωκεανών θα επιδράσει στην ποικιλότητα των οικοσυστημάτων που συνίστανται από κοραλλιογενείς υφάλους.

Η έρευνα εξηγεί λεπτομερώς τις επιδράσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και σε χαμηλό pH σε ινδο-ειρηνικούς κοραλλιογενείς υφάλους, μια κατάσταση που προβλέπεται να συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα καθώς οι αυξημένες ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλάξουν τα παρόντα επίπεδα pH του θαλασσινού νερού, καθιστώντας τους ωκεανούς πιο όξινους.

Η μελέτη δείχνει αλλαγές στο σύνθεση των ειδών των κοραλλιών και μειώσεις στη βιοποικιλότητα και πρόσληψη στους υφάλους καθώς το pH μειώθηκε από το 8.1 στο 7.8. Η ομάδα επίσης αναφέρει ότι η ανάπτυξη των υφάλων σταμάτησε σε ένα pH κάτω από 7.7. H 4η αναφορά της IPCC εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, το ωκεάνιο pH θα μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα του 8.1 στα 7.8, εξαιτίας των αυξανόμενων ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα.

Για περισσότερα:

Journal Reference:

  1. Katharina E. Fabricius, Chris Langdon, Sven Uthicke, Craig Humphrey, Sam Noonan, Glenn De’ath, Remy Okazaki, Nancy Muehllehner, Martin S. Glas, Janice M. Lough. Losers and winners in coral reefs acclimatized to elevated carbon dioxide concentrations. Nature Climate Change, 2011; DOI: 10.1038/nclimate1122

Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:

University of Miami Rosenstiel School of Marine & Atmospheric Science (2011, May 29). Ocean acidification will likely reduce diversity, resiliency in coral reef ecosystems. ScienceDaily. Retrieved May 30, 2011, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2011/05/110529184043.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s